Fleetová múza z PRECIOSY ORNELY

Soška Mistrál - cena pro vítěze ankety FLEET AWARDS

Skleněné plastiky z PRECIOSY ORNELY v Desné často představují ceněné trofeje pro vítěze, stejně tomu tak je i v anketě Fleet Awards.

Nositelé fleetových cen mají právo celoročně užívat logo Fleet Awards ve spojení se svými produkty. Trofejí pro vítěze je tzv. Fleetová múza, skleněná soška dívky s vlajícími vlasy, dílo sklářů z PRECIOSY ORNELY z Desné v Jizerských horách.

Oceněním ankety „FLEET AWARDS“, tzv. „Fleetovou múzou“ se již 6. rokem stává Soška Mistrál (design firma H. Hoffmann) z produkce PRECIOSY ORNELY. Anketa Fleet Awards je nejvýznamnější anketou v ČR zaměřenou na firemní automobily, kterou pořádá vydavatelství Club 91, s.r.o.

Soška Mistrál („Fleetová múza“) patří mezi sortiment, který úzce souvisí s automobilismem. Soška, jako jedna z mnoha, byla ve 30. letech minulého století prodávána firmou H. Hoffmann jako maskot na chladiče automobilů. V té době vysoce módní záležitost vyústila ve sběratelskou vášeň, která přetrvala až do současnosti.

Čím individuálnější byl maskot na chladiči, tím více byl ceněn. A to nikoli pouze co do formy, ale i barevného provedení. Kromě čirého skla se vyráběly i barevné variace a do nitra sošek se dokonce umisťovaly výbojky, které maskot osvětlovaly. Nejsofistikovanějším řešením pak byly vícebarevné kryty lampiček, kterými bylo možno z kabiny „dálkově“ otáčet a tím měnit zabarvení sošky. Podle dobových zpráv sošky působily natolik mysticky a nadpřirozeně, že zejména venkovské obyvatelstvo propadalo při průjezdu takového vozu panice a schovávalo se mimo „zorné pole“ maskotů.

fleet awards 2017

Soška Mistrál je tedy důstojnou trofejí nejenom pro svou krásu a uměleckou hodnotu, ale také pro zajímavou historii, která se k ní váže.

fleet awards 2017 3fleet awards 2017 2