Perličky jako recept na vitalitu?

Možná, vždyť na Vysocku oslavila už druhá navlékačka své významné životní jubileum. Paní Jaroslava Marková oslavila své devadesáté narozeniny a kolegové z PRECIOSY ORNELY jí přišli poblahopřát.

Už jako malá pracovala s perličkami („koralemi“, jak se říká na Vysocku, v kraji perliček), kdy pomáhala babičce vázat "natáhliky", po škole pak zase vyráběla háčkované dečky. Perličkám zůstala paní Marková věrná a od svých 54 let až doposud navléká doma na mašince s lehkostí a nesmírnou zručností na 12 jehel perličky o velikosti 11/0. Dříve mnohem raději pracovala ještě s menšími perličkami tzv. 13/0 a 15/0, to pak mohla držet v ruce i 24 jehel.

100 kg/měsíc

Dříve si chodila pro zboží sama s kárkou, v zimě na sáňkách, nyní jí už pomáhají synové a vnuci a pod rukama jí stále projde úctyhodných 100 kg perliček za měsíc.

Je až neuvěřitelné, jak tato vitální paní s trpělivostí a zručností navléká a kromě toho se ještě stará o kočky a obhospodařuje králičí farmu s deseti králíky. Možná jsou to perličky, možná horský vzduch, ale hlavně rodina s 9 vnoučaty a 7 pravnoučaty, která jí dodává radost do života. Kéž se toto krásné řemeslo předává dál!

Přejeme pevné zdraví!

Zhlédněte krátké video z oslav narozenin.