Mistr křišťálu 2016

Sny se stávají skutečností

Každý rok dává PRECIOSA možnost mladým talentům, profesionálním designérům a umělcům realizovat své sny díky soutěži Mistr Křišťálu, kterou pořádá PRECIOSA s jabloneckým Muzeem skla a bižuterie. Soutěž umožňuje mladým a talentovaným designérům splnit si své sny, myšlenky a nápady a pracovat tak na svých dílech bok po boku se sklářskými mistry.

Do soutěže se přihlásilo na 70 autorských návrhů či děl, z nichž odborná porota složená ze zástupců všech organizátorů a art designéra Jakuba Berdycha vybrala vítěze jednotlivých kategorií, kteří postoupili do finále celé soutěže.

Vítězkou letošního ročníku Mistr Křišťálu 2016 se stala Klára Mikešová, absolventka Fakulty architektury ČVUT Praha a zároveň Fakulty umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci, která do soutěže vstoupila se svou sérií originálních šperků IDENTITY zdobených typickými českými výbrusy. „České sklo je ve světě velmi dobře rozeznatelné. Tuto myšlenku jsem se snažila přenést i do svých šperků pomocí tradičních českých výbrusů. Díky nim by měl být jakýkoliv jejich nositel v zahraničí identifikován jako Čech,“ vysvětluje hlavní myšlenku své kolekce Klára Mikešová.

MK2016 04MK2016 08MK2016 09

Úspěšná designérka Klára Mikešová získala jako odměnu za své vítězství možnost navštívit zahraniční výstavu a také jedinečnou příležitost vystavit své dílo na některém ze světových veletrhů. Autorská vítězná série bude zároveň zařazena pro sezónu 2017/18 do stálé expozice Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Umělecká díla všech finalistů jsou do 14. listopadu 2016 vystavena v galerii DOX BY QUBUS v Praze během největší prohlídky designu a módy ve střední Evropě, Designbloku.