Unikátní... krásné... Farfalle™

Obtížnost: 2
technika: drátování, návlek

Farfallový náramek „Medúza“

Dopřejte Farfallím, perličkám vyráběným pod značkou PRECIOSA Traditional Czech Beads™, možnost vyniknout v široké rodině perličkových druhů a tvarů. Tyto české perličky, které jsou k dispozici ve dvou velikostech - 2 x 4 mm a 3,2 x 6,5 mm, byly zpočátku vyráběny pouze ze čtyř základních sklářských surovin - křišťálu, křídy, alabastru a černé skloviny. Prvotní sortiment byl v roce 2009 rozšířen i o barevné transparentní suroviny, kterými jsou topaz, ametyst, safír,black diamond, chrysolit, akvamarín, jonquille a siam ruby. Krásu transparentních surovin doplňuje aplikace široké škály perličkového zušlechtění, například irisy, listry, rainbow, stříbrné i barevné vtahy, mat, vybrané vakuové dekory a metalické barvy, od roku 2011 jsou k dispozici i se zušlechtěním Terra Pearl.

Ambasadoři

Kateřina Krausová

Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, v ateliéru Skla, pod vedením pana profesora Vladimíra Kopeckého.

Zjistit více

Postup

Základem úspěchu pro vytvoření tohoto náramku je správná volba drátu. Musí být dostatečně pevný, aby udržel tvar náramku, zároveň i poměrně dobře tvarovatelný. Pro výsledný efekt je důležitá i barevná kombinace materiálu, v tomto případě jsou zvolené PRECIOSA Farfalle™ v trendových barvách Preciosy Ornely pro období podzim/zima 2012-2013.

Krok 1

Připravíme si silnější drát pro návlek větších Farfallí o velikosti 3,2 x 6,5 mm. Odměříme cca 2 m a na jednom konci vytvoříme ketlovacími kleštěmi očko (obr. č. 1a).

Farfalle navlékáme systémem barevného mixu tón v tónu (F1, F2, F3, F1). Vhodnější je střídat tento mix s jednobarevnými úseky (F4, F5).

Návlek zakončíme očkem jako na začátku. Drát s perličkovým návlekem tvarujeme tak, aby vznikl základní vzdušný kruh plný meandrů. Vnitřní rozměr upravíme podle vlastních potřeb (obr. č. 1b).

1 / a

Krok 2

Pro návlek menších Farfallí (321 90 001; 2 x 4 mm) zvolíme tenčí drát. Postupujeme stejně jako u návleku větších Farfallí. Na obou koncích navlečeného drátu vytvoříme očko. Tvarováním tohoto návleku vyplníme prostor mezi meandry z návleku větších Farfallí a zároveň zpevníme celý tvar tak, aby se dal hotový náramek poměrně snadno navléknout.

Proplétání tímto druhým drátem zahájíme i zakončíme na protilehlé straně konců prvního drátu. Všechna čtyři koncová očka připojíme na vhodném místě návleku tak, aby nemohlo dojít k rozpletení a uvolnění náramku (obr. č. 2a). 
Přejeme krásné farfallování!

2 / a

Ke stažení